1001 ideeën voor Limburg |Tipis CHILL@Brightlands

18-11-2019

Ontmoeting

Studenten zijn een weekend lang bezig met vragen rondom topsport, materialen en toekomst voor de Triathlonbond en wielerteam Jumbo-Visma.

In het weekend van 25, 26 en 27 oktober 2019 hebben de academie Applied Science van Zuyd Hogeschool en Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) voor de tweede keer 1001 Ideeën voor Limburg | Tipis CHILL@Brightlands georganiseerd. Tijdens de eerste editie waren afvalverwerkers SUEZ en HVC de opdrachtgevers. Deze keer stonden vragen centraal die gingen over topsport, materialen en de toekomst van sport. Opdrachtgevers waren de Nederlandse Triathlonbond en wielerploeg Jumbo-Visma. Zo’n 50 studenten, verdeeld over 8 teams, gingen onder leiding van Tinka Gijsen aan de slag om oplossingen te vinden voor uiteenlopende vraagstukken.

De deelnemers hadden verschillende achtergronden. Zo participeerden studenten van de academie Applied Science en economische studies van Zuyd Hogeschool, Conservatorium, studenten van andere MBO- en HBO-instellingen uit Nederland en een stevig aantal middelbare scholieren uit Nederland en Belgisch Limburg. Op vrijdagmiddag verzamelden ze zich bij het Center Court van Brightlands Chemelot Campus dat haar poorten gedurende het weekend voor het event had geopend. De deelnemers zijn vanaf dat moment tot en met de eindpresentaties op zondagochtend bij elkaar gebleven en sliepen ’s nachts in het IBIS-hotel in Stein.

1001 Ideeën richt zich natuurlijk op oplossingen voor opdrachtgevers. Tegelijkertijd leren de deelnemers uiteenlopende vaardigheden die ze in hun werk goed kunnen gebruiken. Denk aan concepting, divergeren en convergeren, samenwerken, teamvorming, presenteren en niet op de laatste plaats ‘socializing’. Meer nog wil het event een platform zijn voor jongeren die hun eigen toekomst willen vormgeven door zich bezig te houden met (maatschappelijke) vraagstukken. “Het is fantastisch om te zien wat er gedurende zo’n weekend gebeurt’, vertelt Joost Ruland, één van de initiatiefnemers. “De deelnemers ontmoeten elkaar op vrijdagmiddag en staan dan wat onwennig bij elkaar. Twee dagen later zijn de teams echte samenwerkingsverbanden geworden waar in een sfeer van vertrouwen de meest uiteenlopende zaken worden bediscussieerd. Dat leidt tot verrassende oplossingen en dat is ook te danken aan het feit dat we een omgeving creëren waar creativiteit kan borrelen. We proberen de deelnemers op een speelse, interactieve manier uit hun comfort zone te halen en ze te inspireren. Gezien de oplossingen die ook dit weekend weer zijn gegenereerd lijkt dat goed gelukt.”

Rachelle van Haaften is teamleider van de academie Applied Science van Zuyd Hogeschool. “Vrijdagmiddag en zaterdagochtend zijn de deelnemers vooral bezig geweest met kennismaking en het opbouwen van een vertrouwensband. Daarna zijn ze gaan brainstormen over de vragen die ze kregen voorgelegd. Dat heeft ruim 1200 gedachten opgeleverd, waaruit iedere groep uiteindelijk hun eigen meest aansprekende idee heeft gegenereerd. Op basis daarvan hebben ze de pitches voor de zondagochtend voorbereid. Het was prachtig om te zien hoe iedereen bevlogen samenwerkte.” Tijdens de pitches op zondagochtend was een groot aantal gasten aanwezig. Er waren ruim 100 bezoekers vanuit onder andere de verschillende campussen, onderwijsinstellingen, Provincie en andere CoE’s luisterden naar wat de studenten hadden bedacht. Ook een groot aantal ouders was aanwezig.

En wat vonden de deelnemers er zelf van? Het meest illustratieve voor hun enthousiasme was wel dat veel deelnemers na afloop aangaven ook te willen participeren in een volgend 1001 Ideeën-event. Iedereen was bijzonder goed te spreken over de setting en de organisatie en het feit dat ze niet alleen voor opdrachtgevers aan de slag zijn geweest maar ook hebben kunnen werken aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling.

Wilt u een indruk hebben van het weekend? We hebben iedere dag een korte impressie gemaakt in de vorm van een vlog. Die kunt u hier bekijken.

Enkele voorbeelden van de opdrachten en de bijbehorend oplossingsrichtingen:

  • Hoe maak je van sport een basis behoefte zoals ademen en eten?
    Oplossingsrichting: Beloon mensen voor een gezonde levensstijl. Dit wordt gedaan door een chip te ontwikkelen die vrijwillig ingebracht kan worden onderhuids, zoals dat al wordt gedaan met NFC glucose meters die bepaalde parameters meten. De chip meet bijvoorbeeld bloeddruk, nicotine, glucose en cholesterol. Deze parameters worden gemeten en getoetst aan globale richtlijnen die voor die persoonlijke omstandigheden gelden. Een gezonde levensstijl voorkomt ziektes en dat impliceert een minder groot risico voor je verzekering. Je betaalt dan minder en dat is weer een goede stimulans voor mensen om te gaan bewegen.
     
  • Hoe kunnen we bij een triatlon de tijd die nodig is voor een pitstop verkorten om zo een betere eindtijd te realiseren?
    Oplossingsrichting: Ontwikkel een verstevigde sok met groeven. Deze sok heeft een specifieke zool die de mogelijkheid geeft om te klikken op andere zolen. Dit houdt in dat na het zwemmen de sokken kunnen worden verbonden aan de fietsschoenen via een klikmechanisme. Na het fietsen kunnen de zolen simpel losgeklikt worden en vervolgens kan op dezelfde manier een zool voor een hardloopschoen worden aangeklikt. Zo hoeven schoenen niet verwisseld te worden door ze uit- en aan te trekken en wordt er tijd gewonnen tijdens de pitstops.

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via WhatsApp

Laat een reactie achter