Een middag vol inspiratie en nieuwe inzichten

21-01-2019 317 keer bekeken

Een aantal jaren geleden ben ik betrokken geraakt bij het ontwikkelen en bouwen van een succesvol PPS ecosysteem in Flevoland. Nieuwsgierig bezocht ik de Katapultdag op 27 november. En sindsdien heeft Katapult er een ambassadeur en aanjager bij!

 

Jasper Klarenbeek

Urgentie van samenwerking
Intrinsiek gedreven om mijn bijdrage te kunnen leveren aan een betekenisvolle maatsschappij,  ben ik een aantal jaren geleden betrokken geraakt bij het ontwikkelen en bouwen van een succesvol PPS ecosysteem in Flevoland. Nieuwsgierig geworden door de uitnodiging met een gevarieerd programma met speciale aandacht voor twee actuele maatschappelijk vraagstukken: de energietransitie en digitalisering. En de urgentie van samenwerking tussen beroepsonderwijs en het bedrijfsleven, wilde ik ervaren wat de tweede Katapultdag mij kon brengen. Het was een middag vol inspiratie. Bij binnenkomst in de DeFabrique voelde je direct de positieve energie van de authentieke sfeer die er helemaal bij past .

Betrokken ambassadeur
Een middagvol programma afgetrapt met een ronde tafelgesprek van drie generaties ondernemers door gespreksleider Harm Edens. Verrassend is hij naast host ook enorm betrokken als ambassadeur bij de maatschappelijke uitdagingen in het vinden van een toekomstbestendige balans. Met veel humor én ook met kennis van zaken weet hij de thema’s aan elkaar te verbinden en gaat ongedwongen de interactie aan met de aanwezigen op het podium en met de toehoorders.

Laagdrempelig
De workshops waren ook met een eenvoudige en doeltreffende wijze uitgevoerd. Zo was er de sessie ‘Praatje bij Plaatje’: al staande gaf iemand aan de hand van louter één foto een pitch over hun initiatief. In deze vorm ga op je op een laagdrempelige wijze met elkaar het gesprek aan. Samen sparren met onderwijsprofessionals en ondernemers over een toekomstbestendig onderwijs en bedrijfsleven.

Oliemannetjes
De eye-opener voor mij was de lezing van Professor Annemieke Roobeek, verbonden als hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan de Nyenrode Business Universiteit. Zij is een pionier in het samenbrengen van strategische uitdagingen en onverwachte combinaties van mensen, bedrijven en organisaties. Wat innovatiedeskundige Frans Nauta mij een aantal jaar geleden bevestigde dat het de ‘oliemannetjes’ zijn die het verschil kunnen maken in succesvolle samenwerkingsverbanden.

Webbers zijn cruciaal
Annemieke bestempeld deze rol als webber en gaat dieper op het belang en de functie in. Met een netwerkstrategie zijn webbers cruciaal in het (bege)leiden van complexe trajecten rondom urgente vraagstukken en denken en handelen vanuit een interdisciplinair perspectief. Met name in begin fase bij het ontwikkelen van een nieuw PPS ecosysteem. Webbers zorgen voor effectief gebruik van de aanwezige kennis competenties en middelen. Dit doen ze door als een hefboom te fungeren voor het anders werken binnen en tussen organisaties. Hierdoor bundelen ze de concurrentiekracht door koppeling van kennis, creativiteit en het innovatief vermogen. Dit is geheel conform het principe van een betekenisvol PPS ecosysteem; interdisciplinaire samenwerking en gebruik maken van elkaars kracht. De netwerkstrategie is gebaseerd voor de lange termijn met een gezamenlijk doel, met profijt voor een ieder. En dit is wat we nodig hebben!

Verder in gesprek?
Voor velen is dit een nieuw begrip. Gemakshalve stel ik mij daarom als een zelfstandige dienstverlener voor als business developer en strategische verbinder, maar dit kan dus nu ook als webber. Als u benieuwd bent wat dit voor u kan betekenen, ga ik graag verder met u in gesprek.

Deze middag heb ik me volop laten inspireren, kunnen verrijken met nieuwe inzichten en veel bevlogen mensen ontmoet. In een paar jaar tijd is er een community met 160 PPS-en met 6.000 bedrijven en 24 hbo- en 59 mbo-onderwijsinstellingen ontstaan die als een olievlek zich uitbreidt. Katapult heeft er een ambassadeur en aanjager bij!

Jasper Klarenbeek
info@sensitivebusiness.nl

Contact
Katapult
Oranjebuitensingel 6
2511 VE Den Haag

070-3119717
hallo@wijzijnkatapult.nl 

 

 

 

 

 

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE STEL JE VRAAG       PRIVACY    CC BY-NC 

VOLG ONS OP