Porta Cura: zorghaven van de toekomst

16-04-2019 113 keer bekeken

Er is al heel veel over gezegd en geschreven: het schrijnende personeelstekort in de zorg. Het wringt aan alle kanten: personeel vinden is lastig, personeel houden een uitdaging en intussen loopt het tekort alleen maar op. Daarom vond op 2 april een PPS-verkenningssessie (Publiek Private Samenwerking) in de Zorg plaats, in de regio Zeeland.

Om goede zorg te kunnen bieden is dan ook actie geboden. Doel van de sessie was gezamenlijk tot een oplossing te komen voor het behoud van goed gekwalificeerd personeel in de Zorg. Zorginstellingen, onderwijs en overheden werkten onder de naam Porta Cura het idee uit voor een zorghaven van de toekomst in drie thema’s:           

1. Het Huis van de toekomst: technische hulpmiddelen voor zorgvragers & zorgverleners ervaren door middel van ontmoetingen

2. Hybride krachtige leeromgeving voor een leven lang leren

3. Verblijven: het verbinden van werken, leren en verblijven

Tijdens de sessie zijn bovendien de mogelijkheden verkend voor een subsidieaanvraag bij het Regionaal Investeringsfonds mbo, in samenwerking met Platform Béta Techniek. Daarbij werd onder andere vergeleken met andere toegekende aanvragen in de Zorg en Welzijn-sector, zoals Zorgboulevard Roosendaal.

Het campusidee is tijdens de sessie verder uitgewerkt in een ‘purpose case Porta Cura.’ Dit is transitietool die sociale impact, zichtbaar, voelbaar en werkbaar maakt, zonder verstrikt te raken in een puur economisch denkmodel. Afgevaardigden van zorginstellingen, Scalda en de Zeeuws Vlaamse gemeenten gingen in groepjes met elkaar in gesprek om deze ‘purpose case’ vorm te geven. Tot slot waren diverse partners enthousiast om met dit initiatief verder te gaan en zijn er vervolgafspraken gemaakt.

Contact
Katapult
Oranjebuitensingel 6
2511 VE Den Haag

070-3119717
hallo@wijzijnkatapult.nl 

 

 

 

 

 

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE STEL JE VRAAG       PRIVACY    CC BY-NC 

VOLG ONS OP