Er is geen planeet B: opleiden voor de circulaire economie

01-07-2019 197 keer bekeken

‘Als je kijkt naar alle bedrijven die winst maken, dat zijn ongeveer alle bedrijven, dan weet je als ondernemer dat je nu winst aan het maken bent op kosten van de toekomst. Dat is dus op kosten van de student.’ - Harm Edens, ambassadeur duurzaamheid en ambassadeur Katapult.

‘Waarom tropisch hardhout gebruiken als je het ook van je afval kan maken?‘ - Bram Peters, Save Plastics.

Maarliefst veertig procent van ons geproduceerd voedsel belandt niet op een bord. En we gebruiken 50 kilo plastic per jaar per persoon. Daar gaat het over als we het over circulair hebben. Van bovenstaande uitspraken kan de moed je natuurlijk in je - van gerecycled plastic en met zolen van zeewier - schoenen zakken.

Aftrap practoraat Circulaire Regionale Economie
Maar er is hoop. In het Agora Theater in Lelystad vond op woensdag 26 juni 2019 namelijk de aftrap plaats van het practoraat Circulaire Regionale Economie van MBO College Lelystad, samen met bedrijven. Ruim tachtig betrokkenen en geïnteresseerden kwamen hierop af. Dit leidde tot een theater vol met publiek dat geïnspireerd raakte zelf aan de slag te gaan, bomvol ideeën zat en vooral ook goede voorbeelden aandroeg van dingen die ze al deden. Dus koop dat pak melk met de kortste houdbaarheidsdatum. Bekijk hier de aftermovie van de bijeenkomst.

Nieuwe gewoontes creëren
Maurijn Odé, practor en trekker van dit initiatief nam ons mee in de aanpak van dit practoraat. Maar pas nadat ook John Nederstigt, boegbeeld circulaire economie Flevoland, aftrapte. Van de definitie ‘educatie is het doorgeven van kennis en vaardigheden en gewoonten’, moeten we volgens hem af. ‘Het gaat er niet om oude gewoonten te blijven doorgeven, maar juist om nieuwe gewoonten te creëren.’

De juiste combinatie
In het aansluitende panelgesprek vulde Bram Peters aan: ‘De koppeling met scholen is essentieel voor frisse en nieuwe ideeën’. Je moet het niet alleen met studenten doen, dus kom uit de school! En ook niet alleen met werknemers die al veel ervaring hebben, dus kom uit je bedrijf! Het gaat om de juistecombinatie die leidt tot business. Circulaire business, in het geval van Peters’ bedrijf Save Plastics.

Het kan dus wel
Van Eva van Hagen, voorzitter Studentenraad en student bouwkunde bij MBO College Lelystad, leren we dat deze denkwijze voor studenten normaal is: ‘We kunnen niet blijven bouwen zoals we nu bouwen, want we hebben geen drie aardbollen waarop we kunnen leven’. Tegelijkertijd kent Eva nog veel studenten die zich helemaal niet bewust zijn van het belang van circulair bouwen en denken. En maken Frenk van der Berg van de Verspillingsfabriek en het publiek ons ervan bewust hoe belangrijk en logisch het  is om hiermee bezig te zijn. Het kan dus wel!

Samen zorgen voor nieuwe vakmensen
Het practoraat Circulaire regionale Economie gaat vakmensen opleiden. De regionale bedrijven die koploper zijn in de circulaire economie en het MBO College Lelystad zorgen samen voor vakmensen die kennis hebben van circulaire economie en op die manier worden bedrijven geholpen om de kansen van de circulaire economie te benutten. Het is een uniek en vernieuwd initiatief in onze jongste provincie. 

Lees hier meer over het practoraat en bekijk hier de powerpoint presentatie van deze bijeenkomst.

Voor veel mensen smaakte dit naar meer. Als je ook de smaak te pakken hebt, meld je je nu alvast aan voor de Katapultdag op 1 oktober.

Contact
Katapult
Oranjebuitensingel 6
2511 VE Den Haag

070-3119717
hallo@wijzijnkatapult.nl 

 

 

 

 

 

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE STEL JE VRAAG       PRIVACY    CC BY-NC 

VOLG ONS OP