Onderwijs blijft zich vernieuwen: subsidie toegekend aan 9 samenwerkingsprojecten

12-10-2017 937 keer bekeken

Nieuwe ronde toekenningen uit het Regionaal Investeringsfonds mbo is bekend. 9 samenwerkingsverbanden tussen mbo-scholen en bedrijven krijgen circa 9 miljoen euro om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren.

Onderwijs blijft zich vernieuwen

Donderdag 12 oktober maakte Minister Bussemaker de RIF-toekenningen bekend. “Opnieuw hebben de aanvragen bewezen dat het onderwijs zich blijft vernieuwen. We zien dat de aanvragen echt inspelen op actuele vragen vanuit de arbeidsmarkt voor kwalitatief goed personeel, zoals in de verpleeghuiszorg,” aldus minister Bussemaker.  “We hebben de afgelopen jaren veel gedaan om het MBO innovatief en wendbaar te maken. Het Regionaal Investeringsfonds laat zien dat, anders dan critici stellen, de samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven op regionaal niveau tot bijzondere initiatieven en resultaten leidt.”

 

De 9 toegekende projecten

De totale investering van bedrijfsleven, onderwijs en overheid komen in deze ronde uit op circa 27 miljoen euro. De volgende rif-aanvragen gericht op zorg en welzijn, bouw, media, ondernemerschap en beveiliging  zijn toegekend:

  1. ROC van Twente met de Twentse Zorgacademie, een innovatieve leerwerk-, oefen- en testomgeving.
  2. Het Albeda College met een Practoraat Cloud Engineering om de ICT-opleidingen beter te laten aansluiten op de eisen en wensen van de betrokken bedrijven.
  3. Ondernemend Rivierenland, van ROC Rivor
  4. Het onderwijsprogramma ‘De Rotterdamse Plus’ van Albeda/Zadkine/Hoornbeeck College om meer medewerkers met een mbo niveau 2 opleiding een plek te geven in de verpleeghuiszorg in de regio Rotterdam.
  5. Expertisecentrum BIM5, dat de bouwvakkers van de toekomst opleidt vanuit ROC de Leijgraaf, Koning Willem I College en Avans Hogeschool. Expertisecentrum BIM5 komt tegemoet aan de vraag van bouwbedrijven voor goed opgeleide vaklui die meerdere disciplines in de vingers hebben. 
  6. Veiligheidsacademie Noordwest-Veluwe, van Landstede
  7. Transmuraal Kijken, Leren en Doen van ROC Tilburg. Doel is het bevorderen van transmuraal opleiden door middel van vernieuwing en innovatie in het veld.
  8. CIV gebouwde omgeving, ROC Gilde
  9. VOORdeel & VERVOLG opMAAT naar werk, Arcus College

Samen werken we aan het beroepsonderwijs van de toekomst

Doel van het Regionaal Investeringsfonds (RIF) is mbo-studenten nog beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, door hen al tijdens hun studie te laten werken met state of the art-technieken en -methoden. Met deze toekenningen zijn er in totaal 103 samenwerkingsverbanden tot stand gekomen met de RIF-regeling. Naast deze projecten werken ook de Centres of Expertise en Centra voor Innovatief Vakmanschap samen aan het realiseren van toekomstbestendig beroepsonderwijs en het innoveren van de beroepspraktijk. Binnen het netwerk Katapult zijn al deze samenwerkingsverbanden, onder de naam Centra, verenigd. Bij Katapult laten we de resultaten zien, delen we kennis, laten zien hoe het ook kan, leren we van elkaar en ontwikkelen we nieuwe goede voorbeelden. Zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden en we onszelf steeds verbeteren. Zie de netwerkkaart voor een overzicht van alle projecten.

 

Regionaal Investeringsfonds mbo

Samenwerkingsverbanden van scholen en bedrijven hebben volgend jaar nog twee mogelijkheden om plannen in te dienen voor het fonds. De eerstvolgende aanvraagperiode is januari 2018. Kijk hier voor meer informatie over het Regionaal Investeringsfonds.

Contact
Katapult
Oranjebuitensingel 6
2511 VE Den Haag

070-3119717
hallo@wijzijnkatapult.nl 

 

 

 

 

 

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE STEL JE VRAAG       PRIVACY    CC BY-NC 

VOLG ONS OP