Katapultdag 2017

13-12-2017 730 keer bekeken

Lees hier alles over de vorige en eerste Katapultdag, die plaatsvond op 30 november 2017. Hier werd het startschot gegeven voor de volgende fase van Katapult. Gewerkt werd aan concrete acties voor de komende vijf jaar op basis van urgente vraagstukken

Onderwijs en organisaties - van MKB tot multinational en van techniek tot zorgsector - wisselden ervaringen en kennis uit, vonden en hielpen elkaar zo verder.

 

Ambities voor de toekomst

Het netwerk van innovatiecentra waarin bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek samen participeren wil dat een kwart van alle studenten straks in deze centra actief zijn. Ook moet het aantal bedrijven dat meedoet groeien naar 20.000 in 2025. O.a. Hans de Jong (president Philips NL), Ingrid Thijssen (CEO Alliander), Doekle Terpstra (aanjager Techniekpact en Zorgpact), Godfried Kaanen (voorzitter Metaalunie) en Aad Veenman (boegbeeld topsector Logistiek, namens Topsectoren) spraken hun ambities uit op de Katapultdag.

 

Technische instroom, samen innoveren en toegang tot bij- en nascholing

Op de Katapultdag ging het om de toegevoegde waarde vanuit bedrijfsoogpunt: voldoende technische instroom, samen innoveren (cocreatie van kennis), toegang tot bij- en nascholing, topopleidingen in de eigen regio. In verschillende uitgebreide sessies werd samen de diepte opgezocht. In een sessie ‘Vraag-maar-raak’ met instellingen en ondernemingen benoemt Philips de uitdaging om de juiste vakmensen aan te trekken. Veel anderen in de sector herkennen dit. In een ‘Het-kan-dus-wel’ sessie deelt André Overmars van Cargill dat zorgen voor voldoende instroom van mensen in de procestechniek wél kan! "Samenwerken is key: bedrijven dragen bij met middelen en expertise, terwijl de instellingen het onderwijs verzorgen." Ook werd er op de Katapultdag verder gewerkt aan de scenario’s voor de toekomst van het beroepsonderwijs, onder leiding van Eric Puik van Shell. Hoe verder richting de toekomst? "De dialoog tussen onderwijs en bedrijfsleven actief houden is waar de Katapult beweging veel kan betekenen," aldus Puik.

 

Klik hier voor een impressie van de Katapultdag 2017.

 

Boek businessmodellen & video Wijzijnkatapult

De 30e is het kersverse boek ‘Business modellen voor PPS in het beroepsonderwijs’ uitgedeeld. Met daarin de meest voorkomende business model scenario’s uit de praktijk verzameld, met praktische tips en relevante business model theorie. Én niet te vergeten interviews met 15 bedrijven die samenwerken in een PPS, waaronder TataSteel, KLM en Vitens. Wil je voor jouw centre ook een business model creëren? De digitale versie van het boek vind je op www.wijzijnkatapult.nl/bedrijven. Ook vers van de pers is de video over de kracht van dit netwerk: Wie en Wat is Katapult in een minuut.

 

Aan de slag

Bijscholing en het vergroten van de vijver aan jong talent zijn twee van de zaken die nadrukkelijk aan bod komen op de Katapultdag. Een van de nieuwe boegbeelden van Katapult, Hans de Jong (Philips) is duidelijk: in 2025 moet 90% van alle mbo- en hbo-instellingen actief zijn in Katapult. “Stop met zeuren en ga aan de slag,” stelt Hans de Jong dan ook. “Ik hoop dat straks de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs zo maatschappelijk gecultiveerd is dat we het eigenlijk volstrekt normaal vinden dat die samenwerking bestaat.”

 

Meer over de Katapultdag

Benieuwd wat er nog meer besproken is, wat ambities en voornemens van bedrijven, onderwijs en overheid zijn en hoe deze omgezet worden actie? Lees het persbericht 'Bijscholen en de instroom vergroten’ op Science Guide. Bekijk het online verslag van de dag of het fotoalbum met de hoogtepunten van de dag. Je kunt ook het programmaboekje nog eens terugkijken. 

 

Contact
Katapult
Oranjebuitensingel 6
2511 VE Den Haag

070-3119717
hallo@wijzijnkatapult.nl 

 

 

 

 

 

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE STEL JE VRAAG       PRIVACY    CC BY-NC 

VOLG ONS OP