Hoera, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is stuk!

maandag 27 september 2021 van 19:00 uur tot 21:30 uur

Hoera, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is stuk!
Praat je mee over hoe we hem gaan maken?

De verwachting is dat er de komende jaren 1,3 miljoen banen verdwijnen door digitalisering. Voor andere banen komen we zo’n 1,4 miljoen mensen tekort, met name op het gebied van onderwijs, zorg, IT en installatiewerk. Terwijl de maatschappelijke uitdagingen groot zijn en we goed opgeleid personeel hard nodig hebben. Hier stopt het niet: in 2018 berekende McKinsey dat tenminste 58% van alle beroepen significant zal veranderen in de komende 10 jaar. Deze ‘skills gab’ wordt door de COVID-19 pandemie nog verder vergroot. Het is duidelijk: we moeten NU actie ondernemen.

Katapult is een netwerk van inmiddels meer dan 380 publiek-private samenwerkingen (pps’en) waarbij beroepsonderwijs samen werkt met het bedrijfsleven.
Een publiek-private samenwerking:
- bevordert een leven lang ontwikkelen;
- leidt de innovatieve vakmensen voor de toekomst op;
- versnelt en vergroot het innovatievermogen van bedrijven.

Klinkt als de ideale oplossing om het beroepsonderwijs (nog) beter aan te sluiten op de arbeidsmarkt toch?

Echter bereiken de pps’en op dit moment nog maar 10 procent van alle studenten en 4 procent van het bedrijfsleven. Dit bereik kan (en moet) veel groter! Waarom het wiel opnieuw uitvinden als ruim 84.000 studenten, 9.800 bedrijven en 5.000 docenten dat al hebben gedaan. De Denktank ‘Toekomst publiek-privaat samenwerken’ heeft onder leiding van Hans de Jong (President Philips Nederland) in kaart gebracht wat er nodig is om de benodigde opschaling te realiseren en scholen in het beroepsonderwijs, bedrijven en overheden intensiever te laten samenwerken. 

Tijdens deze avond heb jij de kans om invulling te geven aan deze ambities voor de toekomst en bovenstaande uitdagingen op te lossen. Docenten, bedrijven, studenten, beleidsmedewerkers en anderen: heb jij de skills om onze toekomst weer te maken? Heb je andere ideeën om de kloof te dichten? Ben je al onderdeel van het Katapultnetwerk en wil je anderen inspireren? De Denktankleden gaan graag in gesprek over de toekomst van het beroepsonderwijs. Reserveer de avond van 27 september alvast in je agenda! Meer info volgt binnenkort.  

 

Voornaam*
Tussenvoegsel
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie*
Betrokken bij PPS (indien van toepassing)
Overige vragen/opmerkingen
AVG: Wij nemen jouw privacy serieus. Met de invulling van dit formulier geef je toestemming dat wij de door jou aangeleverde contactgegevens gebruiken voor de organisatie van deze bijeenkomst. Wij zullen de gegevens 2 maanden na afloop verwijderen.