‘Bij CoP brengen we bedrijven en studenten bij elkaar.’ - Margot Felix en Cyriel Mentink

12-02-2020

Pps-activiteiten #(Praktijkgericht) onderzoek #Chemie #RIF

Samen met zes andere pps’en heeft de nieuwe scale-up Community of Practice (CoP) in Zuid-Limburg 1,2 miljoen euro toegekend gekregen van het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) voor de komende vier jaar. Met het RIF stelt het Ministerie van OCW geld beschikbaar voor duurzame publiek-private samenwerkingen (PPS) in het beroepsonderwijs. Het doel is aantrekkelijker, eigentijds mbo-onderwijs met een betere aansluiting op de regionale arbeidsmarkt. 

In de CoP gaan het VISTA College, PPS CHILL, Hogeschool Zuyd, gemeente Sittard-Geleen, provincie Limburg en de Brightlands Chemelot Campus met bedrijven samenwerken aan een ecosysteem voor onderwijs van leren en werken in het chemische domein.

Met hbo studenten en het bedrijfsleven wordt al sinds 2011 onder de naam CHILL, Chemelot Innovation and learning Labs, gewerkt aan vragen uit het bedrijfsleven. Aanstormend talent wordt in Communities for Development gecombineerd met de kennis en ervaring van doorgewinterde professionals. Cyriel Mentink, directeur Operatie, Business en Development: ‘Dit doen we door moderne onderzoeksfaciliteiten beschikbaar te stellen en praktijkgerichte trainingen en masterclasses aan te bieden.’ Studenten worden uitgedaagd en werken aan reële beroepsopdrachten. Naast het optimaliseren van het opleiden zelf wordt ook het werven van personeel op deze manier veel beter aangepakt. ‘In CHILL brengen we bedrijven en applied science studenten bij elkaar. Dit is dé plek voor bedrijven om talent te vinden.’ Met een nieuwe regeling binnen het RIF: de opschalerssubsidie is het nu tijd om mbo en hbo te combineren.

 

 

VISTA college maakt werk van een verbetering aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven en heeft de toekenning voor de opschalerssubsidie gekregen. Met deze vervolginvestering worden meer docenten, studenten, arbeidsorganisaties en meer verschillende opleidingen bereikt.

Chemelot Campus ambieert de duurzaamste, veiligste en meest innovatieve chemie-site van Europa te worden. Het koppelen van eigentijds mbo onderwijs aan de CoP is de eerstvolgende logische stap in het verder ontwikkelen van het onderwijs. Margot Felix, onderzoeker en adviseur van het VISTA College, is programmamanager bij de CoP. ‘We ambiëren een wendbare organisatie die op regionale vraagstukken kan meebewegen.’ Felix vertelt dat een onderwijsinstituut alleen dit niet kan doen. ‘Technische ontwikkelingen gaan snel en zeker hier op de Brightlands Chemelot Campus’. De groei is echt enorm en in de nabije toekomst zijn er honderden nieuwe werknemers nodig. Het opleiden van deze werknemers vraagt om een flexibele aanpak.’

Voor de regio Zuid-Limburg is de CoP en de toegewezen subsidie dan ook zeer welkom. Mentink: ‘Ons concept heeft zich inmiddels bewezen. Het opschalen met mbo en andere richtingen is het volgende dat we hier nodig hebben.’

Wil je meer weten over de Community of Practice of het Regionaal Investeringsfonds mbo?

https://www.chillabs.nl

http://www.investeringsfondsmbo.nl

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via WhatsApp

Laat een reactie achter