Denktank toekomst publiek-privaat samenwerken
Field Labs, Centra voor innovatie en beroepsonderwijs, digitale werkplaatsen: sinds de Centra voor innovatief vakmanschap en Centres of expertise tien jaar geleden het licht zagen is het concept publiek privaat samenwerken een begrip geworden in Nederland en wordt er veel beter samengewerkt. Pps'en in allerlei soorten en maten schieten als paddenstoelen uit de grond. We zijn de pioniersfase ontgroeid, tijd om op te schalen.
We zijn flink in beweging: maar liefst 450 publiek-private samenwerkingsverbanden tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven spannen zich in om antwoorden te geven op het omgaan met de razendsnelle ontwikkelingen in onze maatschappij. Daarbij zijn zo’n 124.000 studenten, 8.000 docenten en 12.000 bedrijven betrokken. Aantallen om trots op te zijn, jazeker. Maar het bereik is slechts 10% van de totale studenten- en docentenpopulatie en naar schatting 4% van het aantal relevante bedrijven.
Doel van de denktank
De verwachting is dat er de komende jaren 1,3 miljoen banen verdwijnen door digitalisering. Voor andere banen komen we zo’n 1,4 miljoen mensen tekort, met name op het gebied van onderwijs, zorg, IT (programmeren) en installatiewerk. Terwijl de maatschappelijke uitdagingen groot zijn en we goed opgeleid personeel ontzettend hard nodig hebben. Er is dus grote noodzaak om op te schalen en nog veel intensiever samen te werken.
Dat de route van publiek-private samenwerking op hoofdlijnen wenselijk is nemen we (dus) als uitgangspunt, aangezien dat al in vele beleidsrapporten wordt benadrukt. Deze denktank behandelt de HOE-vraag: hoe krijg je scholen en bedrijven zover dat ze intensiever gaan samenwerken en de benodigde opschaling realiseren?
Opbrengsten
De afgelopen periode heeft de Denktank hierover nagedacht. De ambitie is dat in 2030 maar liefst 50% van de mbo en hbo studenten betrokken zijn bij een pps en 20% van de relevante bedrijven in de regio. Maar hoe komen we daar? In dit visiedocument en in de infographic lees je over 2 kansen die de Denktank ziet die we met twee handen moeten aangrijpen en worden er 11 aanbevelingen gedaan waarbij slagkracht en omvang in de komende jaren cruciaal zijn. Katapult heeft direct de handshoen opgepakt door een voorstel in te dienen bij het Groeifonds.
Discussieavond
Op 27 september 2021 heeft er een discussieavond plaatsgevonden: Hoera, de aansluting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is stuk. Hans de Jong opende deze avond en vervolgens gingen meerdere experts uit het werkveld verder praten over dit belangrijke thema. Aansluitend werd de podcast van Betrouwbare Bronnen opgenomen over het grote tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten.
Terugblik discussieavond teruglezen
Uitzending discussieavond terugkijken
Podcast Betrouwebare Bronnen terugluisteren
Leden
De denktank is samengesteld uit drie type deelnemers:
- Ervaringsdeskundigen: projectleiders uit onderwijs of bedrijfsleven die dagelijks aan de slag zijn met samenwerking onderwijs-bedrijfsleven;
- Grootbedrijf en kleinbedrijf: personen uit groot- en kleinbedrijf, met een passie voor talent, innovatie, en onderwijs-arbeidsmarkt;
- Onderwijsbestuur: personen uit mbo en hbo besturen, met ervaring met pps in de eigen organisatie, die de samenwerking verder willen verbeteren.
Onderstaand een overzicht van de leden (op alfabetische volgorde):