Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd) om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Als je akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klik dan op 'Cookies toestaan'. Lees hier onze cookieverklaring.

Cookies toestaan Weigeren

Een opleiding waar vraag naar is

30-09-2019

#Tool

Bij welke Publiek Private Samenwerking bent u betrokken?

André Overmars,manager bij de zaanlandse olieraffinaderij (zor) cargill bv: “FPTC, een initiatief voor een opleiding tot procesoperator in de Zaanstreek. Er zitten hier in de regio veel procesbedrijven, maar er was geen opleiding op niveau 2 en 3 bij het Regiocollege. Er stroomden jaarlijks allemaal webdesigners en kappers uit, maar geen mensen die in de fabrieken en de procesindustrie kunnen werken. Terwijl we daar wel behoefte aan hebben: deels omdat de bedrijven groeien, deels door de vergrijzing.”

Wat houdt de samenwerking in?

“Het Regiocollege verzorgt de opleiding en de bedrijven - dat zijn er inmiddels achttien - zorgen samen voor de inrichting van een praktijkhal, gastlessen en stages. Daarnaast proberen we samen om bij de vmbo-leerling interesse voor de food sector en procestechniek te wekken. Cargill is een multinational, actief in 70 landen, maar voor werven en opleiden van proces-operators is een regionale aanpak essentieel.”

Hoe is het allemaal begonnen?

“Een eerder initiatief van de gemeente Zaanstad kwam niet van de grond. Toen heeft een wethouder gevraagd of wij als bedrijven de kar wilden trekken. Dat wilden we wel, maar op onze terms and conditions: niet grootschalig, maar klein en praktisch beginnen. Inmiddels is de vierde lichting bezig. Het zijn tussen de tien en zeventien leerlingen per jaar en er vallen er maar weinig uit. Velen gaan verder leren of vinden een baan bij een van de deelnemende bedrijven.”

Wat is de belangrijkset waarde van een PPS?

“Een opleiding waar behoefte aan is. Leerlingen die de arbeidsmarkt instromen met competenties (zoals voedselveiligheid) en technische vaardigheden waar vraag naar is. Ook komen bij veel bedrijven weer stagiairs over de vloer, dat hadden we in het verleden niet. En de bijvangst is dat je regelmatig in gesprek bent met collegabedrijven.”

Wat is de uitdaging?

“Bedrijven zo ver krijgen dat ze zich aansluiten. Dat gaat echt moeizaam en mondjesmaat. We zorgen samen voor meer vissen in de vijver, maar sommige bedrijven vinden dat dit in een vroeg stadium
al hún vissen moeten zijn. Nou, zo is het niet. We leiden gewoon jongeren op, dat zijn niet jouw of mijn leerlingen. Dit doe je vanuit een visie, je bent maatschappelijk bezig.”

Wat is de bijdrage van Cargill?

“Ik ben voorzitter van FPTC. Daarnaast geven wij net als andere bedrijven fi nanciële ondersteuning en leveren andere bijdragen: gastlessen, open dagen, stages, rondleidingen, docentenbegeleiding, deelname aan wervingscampagnes en aan het curriculum. Naast de ZOR neemt ook Cargill Cacao deel aan het initiatief.”

Wat is uw advies aan een startende PPS?

“Het is zaak om meteen in het begin de financiële stromen helder te krijgen. Toen wij dit traject startten, was het idee: het roc heeft behoefte aan een praktijkcentrum, het bedrijfsleven komt met een zak geld en stageplekken. Maar het is veel meer dan dat. Waar ligt de scheidslijn tussen wat het onderwijs doet en wat het bedrijfsleven doet?”

Zou u andere bedrijven aanbevelen mee te doen?

“Ja, want dit is een mogelijkheid om betrokken te zijn bij de opleiding van je toekomstige mensen. Als die jongens of meisjes straks bij jou aan de poort staan, wat moeten ze dan weten en kunnen? Je hoeft nooit meer te zeggen: die opleiding sluit niet aan bij het bedrijfsleven.”

Lees ook