Handboek “Samen werkt” helpt voor inspirerend samenwerken

06-02-2020

#Samenwerken #ICT #Publicatie #Bijeenkomst

Een handboek dat je binnen drie stappen op weg helpt naar een goede samenwerking. Vanaf vandaag kunnen bedrijven en onderwijsinstellingen “Samen werkt” erop naslaan als ze nauwer willen samenwerken. Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital en ambassadeur van de HCA-ICT: “We weten dat veel bedrijven al samenwerken. We zien tegelijkertijd ook dat veel bedrijven behoefte hebben aan concrete handvatten. Het handboek “Samen werkt!” voorziet in die behoefte.” Tijdens de Katapult miniconferentie op 6 februari overhandigde ze de eerste twee exemplaren aan Paul Veger, jurylid Pro-motor Award en CEO Decos Technology Group, en Arjan van Wijngaarden, Programmamanager Expertisecentrum Precisietechniek Zuid-Holland.

De ICT-sector ontwikkelt zich razendsnel. De grote uitdaging voor bedrijven daarbij is om voldoende en goedgeschoold personeel te vinden. Eén van de oplossingen is om nauwer samen te werken met het onderwijs. “Nederland behoort internationaal nog tot de kopgroep van ICT-innovatie. Als we dit willen blijven vasthouden, moeten we zorgen voor goed opgeleid personeel. Het onderwijs is daarvoor aan zet, maar door samenwerking met ICT-bedrijven ontstaat een gouden combinatie!”, aldus De Bruijn. "De ontwikkeling van het handboek is pas het begin. Uit de praktijkverhalen blijkt dat samenwerking tussen het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs niet altijd eenvoudig en vanzelfsprekend is. Ik roep alle ICT-bedrijven op om het handboek te gaan gebruiken. Vanuit de HCA staan we klaar om daarbij te helpen, bijvoorbeeld door bedrijven direct in contact te brengen met onderwijsinstellingen.”

Direct aan de slag

Het handboek beschrijft drie eenvoudige stappen waarmee een bedrijf direct een samenwerking kan opzetten. Het geeft concrete redenen om te gaan samenwerken, laat inspirerende praktijkvoorbeelden zien en presenteert gouden tips die de samenwerking nog succesvoller maken. “Ik ben blij te zien dat dit handboek verschillende vormen van samenwerking laat zien: van beginnend tot heel intensief. Daarmee hebben bedrijven ook echt een keuze wat voor hen werkt. Ik mag het boek overigens niet aannemen. Wij werken 100% CO2-vrij. Er komt geen snippertje papier ons pand in. Stuur ons geen brief, want hij komt retour. Maar ik lees ‘m graag online.” aldus Paul Veger. Arjan van Wijngaarden: “Het laat ook zien wat de samenwerking het bedrijf oplevert. Dat aspect blijft vaak onderbelicht, terwijl dat juist essentieel is!”

Product van de HCA-ICT

Het handboek is een product van de Human Capital Agenda (HCA). De HCA is een actieplan om aan de groeiende vraag naar ICT-professionals te voldoen. Bedrijven en onderwijsinstellingen kunnen meer doen om jonge mensen te interesseren voor de banen van de toekomst. De ervaring leert dat dit het beste werkt door aan te sluiten bij regionale ontwikkelingen en ambities. Eén van de actielijnen binnen het plan is het stimuleren van regionale samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Het handboek is hier te downloaden

Meer informatie? info@hcaict.nl

 

Lees ook

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via WhatsApp

Laat een reactie achter