Leren van elkaar: peer review CoE Sneller herstel

12-12-2022

Pps-activiteiten #Centres of expertise #Nieuws

Feedback krijgen van collega pps'en? Doe een peer review! De peer review helpt pps’en hun ontwikkeling scherp te houden en de kwaliteit van hun activiteiten te bewaken. De kracht van de methode zit in het ‘halen en brengen’ van kennis, ervaringen en inzichten, en de mogelijkheid om een kijkje te nemen in andermans keuken! 

Het Centre of Expertise Sneller Herstel heeft zich dit jaar onder de loep laten nemen tijdens een peer review.  Het team dat de review uitvoerde, bestond uit professionals uit het bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek en binnen het Katapult netwerk. Experts die vanuit hun eigen praktijk grote kennis en ervaring hebben in het opzetten, verbeteren en in stand houden van samenwerkingsverbanden. Nadat ze alle achtergrondinformatie gelezen hadden en een hele dag met o.a. studenten, docenten, werkveldpartners, stafleden en leidinggevenden gesproken hadden, zijn zij unaniem van mening dat Sneller Herstel veel heeft bereikt de afgelopen jaren en zich de komende tijd nog sterker kan doorontwikkelen.

Grote en waardevolle portefeuille in onderzoek
Voorzitter van de peer review, Joost Degenaar vat samen: “Centre of Expertise Sneller Herstel wordt herkend en erkend door partners in de regio waar je moet zijn voor relevant en praktijkgericht revalidatieonderzoek en -onderwijs. Het CoE heeft de afgelopen 10 jaar duurzame relaties opgebouwd met partners. Sneller Herstel heeft een grote en waardevolle portefeuille in onderzoek.” 

Het reviewteam was vooral onder de indruk van het concept met innovatoren. “Nergens in het land zitten onderzoekers op structurele basis bij partners in de organisatie om praktijkgericht onderzoek te doen en vervolgens ook nog helpen dat te implementeren,” weet Joost uit ervaring en gaat verder. “We hebben de partners gesproken en die waren stuk voor stuk enthousiast. We zien dat de samenwerking tussen lectoren, docentonderzoekers, innovatoren en partners goed loopt.” Hierdoor heeft Sneller Herstel een goede doorwerking in het onderwijs.” De driehoek zit heel goed verweven in dit CoE en Joost stelt dat Sneller Herstel daarmee goed bijdraagt aan de reputatie van de HAN. Joost: “De good practices rondom het innovatoren-concept nemen we mee en we zullen ongetwijfeld andere publiek-private samenwerkingen ter inspiratie tippen om contact op te nemen met Sneller Herstel.”

Ontwikkelpunten
Een peer review is bedoeld om met de ontvangen feedback verder te ontwikkelen.Programmamanager Sneller Herstel, Hans Kerstens vertelt: “Ons grootste ontwikkelpunt is dat we onszelf zowel intern als extern meer in de kijker moeten spelen. We zijn trots op projecten waar we in de lead zijn, maar vaak zijn we onderdeel van de aanvraag van een partner.” Ook daar mag Hans wat Joost betreft meer mee naar buiten.” Joost: “Als Sneller Herstel niet te bescheiden is en laat zien wat ze te bieden heeft, kan Sneller Herstel zich nóg sterker profileren als hét expertisecentrum voor revalidatie waar onderzoek, onderwijs en werkveld samenkomen.”

Kansen
Waar het reviewteam nog echte kansen ziet liggen, is het op het gebied van verbinding met de 1e lijnszorg. De reviewcommissie ziet graag een sterkere verbinding met de 1e lijn. “Zorg vindt niet alleen bij ziekenhuizen plaats, maar juist zo dicht mogelijk bij huis,” weet Joost die tipt om sterker de verbinding tussen welzijn en zorg te leggen. “Die werelden komen dichter bij elkaar. Samenwerking met Centre of Expertise Krachtige Kernen ligt voor de hand."

CoE Sneller herstel
Het Centre of Expertise Sneller Herstel is een groot en waardevol netwerk van grote en kleine partners en innovatoren en medewerkers van de HAN dat bijdraagt aan het oplossen van actuele, maatschappelijke zorggerelateerde praktijkvragen. Lees hier verder voor het volledige artikel en meer informatie over het CoE.

Zelf aan de slag met een peer review?
Heb jij een pps - in mbo of hbo – en behoefte aan deskundige feedback van collega’s? Bekijk dan deze tool!

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via WhatsApp

Laat een reactie achter