Onboarding
Wanneer een nieuwe medewerker binnenkomt in je organisatie, wil je dat hij of zij zo snel mogelijk succesvol is, zich thuis voelt en bij je organisatie wil blijven. Het proces dat hier een belangrijke rol in speelt, is de ‘onboarding’. Onboarding richt zich niet alleen op informatie-overdracht, maar ook op het uitwisselen van informatie tussen de organisatie en de nieuwe medewerkers. Medewerkers worden dus actief betrokken en krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om ideeën in te brengen. Richt je de onboarding goed in dan optimaliseer je direct het proces van binden en efficiënt je functie vervullen: goed voor het bedrijf én de nieuwe medewerkers.
Onboarden en de inzet van traineeships
Je kunt ook denken aan een ontwikkeltraject waarin starters ervaring opdoen bij meerdere mkb-bedrijven in een keten. Door op diverse plekken binnen de keten te werken ontdekken ze welke rol bij hen past, waardoor ze later beter functioneren. Samen met de andere trainees ontwikkelen ze tijdens het traject naast technische ook persoonlijke competenties. Deze methode is vooral geschikt in ketens met veel verschillende facetten en op plekken waar mkb-bedrijven op het gebied van talentontwikkeling samen méér kunnen bereiken. Als je ervaren medewerkers uitdaging wilt bieden is de aanpak ook goed te gebruiken; dan wordt het meer een pool van medewerkers die tussen bedrijven rouleren.
Hoe krijg ik mensen mee in dit SLIM-project?
Hoe zorg je ervoor dat ook anderen je plan omarmen? En nog belangrijker: hoe voorkom je dat mensen afhaken of hun hakken diep in het zand zetten? Veranderdeskundige Annemarie Mars vertelt je in drie korte filmpjes hoe je omgaat met mensen in weerstand.
Zelf aan de slag
- Met traineeships: Stappenplan MKB!dee traineeships
- Spelenderwijs onboarden: Stappenplan MKB!dee All in the game
Meer lezen?
- Visual ‘De 5 bouwstenen van onboarding’ (Triamfloat)
- Infographic ‘Onboarden in een notendop’ (Triamfloat)
- Whitepaper ‘Onboarding’ (Triamfloat)
Ga direct naar: |