Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd) om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Als je akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klik dan op 'Cookies toestaan'. Lees hier onze cookieverklaring.

Cookies toestaan Weigeren

Methodische arbeidsontwikkeling in Noord-Brabant

SLIM-project in het kort

  • (Her)inrichting functies in de horeca om meer personeel aan te trekken
  • Inrichting van speciale derdeleerwegtrajecten om nieuw personeel op te leiden

Wie?

Diverse partijen zijn bij dit project betrokken. Naast regionale horeca-bedrijven in het westelijk deel van de provincie Noord-Brabant zijn ook de branchevereniging SVH, de mbo-instelling Curio, de vso-scholen van Koraal en de sociale ontwikkelbedrijven WSD, Mid Zuid en Atea betrokken. De PTC Groep begeleidt het projectproces en stelt haar digitale platform beschikbaar. De horecabedrijven kunnen trouwens over de hele linie gebruikmaken van verschillende diensten van zowel PTC Groep (implementatiebegeleiding) en SVH (erkenning praktijkbewijzen). 

Waarom?

Horecabedrijven hadden voor de coronacrisis al personeelstekorten. Maar door die crisis hebben veel personeelsleden ander werk gezocht of zijn ze noodgedwongen ontslagen. Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven, is er een nijpend tekort aan personeel. De uitstroom vanuit regulier onderwijs is onvoldoende groot om dat tekort op te heffen. Daarom hebben horecaondernemers in de regio en de brancheorganisatie SVH besloten om zelf ook jongeren te werven en op te leiden. Maar de opleiding blijkt voor een aantal van hen toch te zwaar te zijn. Daarnaast zijn de onregelmatige werktijden een knelpunt bij het werven van jongeren. Met dit project wil het samenwerkingsverband daarom inventariseren hoe horecawerkgevers functies optimaal kunnen (her)inrichten waardoor die interessanter worden voor nieuwe medewerkers.

Wat?

Om meer mensen enthousiast te krijgen voor werk in de horeca en om de match te maken tussen vraag en aanbod, worden de deelnemende horecaondernemingen doorgelicht en wordt er een plan van aanpak voor elk van hen opgesteld. Werkgevers kunnen leerwerktrajecten inzetten voor de horeca, maar ook voor andere vakgebieden. Ook kunnen ze gebruikmaken van een regionale ontwikkeltool met horeca-gerelateerde leermiddelen van SVH en leermiddelen voor andere vakgebieden. Werkgevers worden voor de implementatie van de tool begeleid door de PTC Groep. Een speciaal daarvoor aangewezen Leermeester+ begeleidt medewerkers op hun praktijkleerplaats via de derde leerweg in het horecabedrijf of op andere afdelingen. Dat gebeurt in samenwerking met jobcoaches en de deelnemende onderwijsinstellingen.