Collega’s trainen om anderen op te leiden
#Leven lang ontwikkelen
Dit is het:
Een opleidingsmethode om leren op de werkvloer te stimuleren en ervaren werknemers te leren hoe zij minder ervaren collega’s opleiden en coachen. De ervaren medewerkers of leidinggevenden leren soft skills als motiveren, gesprekken voeren en samenwerken. Tijdens ontwikkelgesprekken en intervisiesessies wisselen zij ervaringen uit en leren van elkaar. Vervolgens leiden de ervaren medewerkers hun minder ervaren collega’s op tijdens het werk.
Tip: Een opleidingslocatie op het bedrijf maakt het opleiden laagdrempelig én versterkt het leren doordat het geleerde direct wordt toegepast in de praktijk.
Voor wie:
Vooral interessant voor kleinere, ambachtelijke branches die nog geen gezamenlijk opleidingssysteem hebben.
ZO PAK JE HET AAN:
Stap 1: Stimuleer beroepstrots
Een vak waar je trots op bent, is de moeite van het leren en overdragen waard. Benadruk dat medewerkers trots mogen zijn op hun vakmanschap en hun werk.
Stap 2: Voer gesprekken met potentiële deelnemers
Zowel toekomstige ‘opleiders’ als ‘leerlingen’. In de gesprekken haal je behoeftes op, motiveer je deelnemers en check je de behoefte aan het traject.
Stap 3: Leid ervaren medewerkers op tot opleider/coach
Denk aan soft skills voor begeleiding tijdens het werk, zoals motiveren, gesprekken voeren en samenwerken. Je kunt commerciële trainers inhuren, maar je kunt dit ook samen met het onderwijs doen.
Stap 4: Maak koppels van ervaren en minder ervaren collega’s
Kijk of je meerdere ‘leerlingen’ aan één ‘opleider’ kunt koppelen, of dat het beter één-op-één kan.
Stap 5: Organiseer intervisiebijeenkomsten voor de ervaren collega’s
Aan de hand van eigen praktijksituaties bespreken de ‘opleiders’ hun ervaringen in de nieuwe rol. Door lastige kwesties te bespreken, groeit het zelfvertrouwen.
Stap 6: Houd periodieke ontwikkelgesprekken met de ‘opleiders’
Bespreek hun persoonlijke ontwikkeling, maar vraag ook wat het bedrijf beter kan doen. Stimuleer eigen inbreng, benoem geboekte successen en blijf het ‘waarom’ van het opleiden benadrukken.
ZO VERHOOG JE DE SLAGINGSKANS:
- Maak leren aantrekkelijk door opleidingen te vergoeden en onder werktijd aan te bieden. Dan wordt het minder verleidelijk om voor kortetermijnwinst te gaan (zoals het maken en laten uitbetalen van overuren).
- Overweeg je leerlingen van middelbare beroepsopleidingen in huis te halen (werkend leren)? Dan moet je wel kunnen garanderen dat je altijd voldoende geschikt werk voor de leerling hebt. Dat is makkelijker als je bedrijf iets meer omvang heeft.
- Heb je een wat kleiner bedrijf? Kijk dan eens of je samen met andere kleine bedrijven een aantal leerlingen kunt aannemen.
DIT KAN HET OPLEVEREN:
- Minder uitstroom van personeel
- Versnelde en bredere inzetbaarheid van nieuwe/minder ervaren medewerkers
- Meer animo voor opleiden en leren
- Contacten met het onderwijs
- Bedrijfscultuur waarin medewerkers trots zijn op wat ze doen en dat ook uitdragen
Lerende en innoverende cultuur creëren
Opleidingsmethode voor dakdekkers
Uitdaging: Door de hoge werkdruk is het moeilijk om prioriteit te geven aan scholing, terwijl de vernieuwingen in het vak daar wel om vragen. Daarnaast sluiten bestaande opleidingen niet goed aan bij de praktijk.
Oplossing: Dakdekkers worden in een opleidingscentrum getraind in de toepassing van nieuwe technologieën. Hun leidinggevenden leren hoe ze medewerkers inspireren om zich te blijven ontwikkelen.
Mkb-partners: SDS Ommen (in- en verkoop stalen dak- en gevelsystemen) en Schutte Dakbedekking (installatie dak- en gevelsystemen).
Gouden tip van de bedenkers:
“Natuurlijk is niet iedereen enthousiast, dat geeft niks. Huur expertise in als die ontbreekt en laat je niet verleiden om in ‘wij’ tegen ‘zij’ te vervallen. Leren is kruisbestuiven, geef het tijd. Dan weet je zeker dat het landt.”
Project Vakman 2020
Opleidingsmethode voor stofferingsbedrijven
Uitdaging: Er is geen georganiseerde opleiding voor stoffeerders en door de uitstroom van ervaren medewerkers gaat kennis verloren. Daardoor dreigt een tekort aan gekwalificeerd personeel.
Oplossing: Een opleidingsmethode voor stofferingsbedrijven waarmee leermeesters en leerlingstoffeerders naast vaktechnische ook persoonlijke, ‘zachte’, competenties ontwikkelen.
Mkb-initiatiefnemer: Iedema Projectstoffeerders (familiebedrijf met zeven zelfstandige vestigingen).
Leveranciers: SBB (leermeestertrainingen), Vitalavie (begeleiding intervisiesessies) en IVC Group, Tarkett, Forbo Flooring, Nora Flooring en Uzin Utz Nederland
(vaktechnische scholing)
Gouden tip van de bedenkers:
“Het is niet de leermeester die een leerling opleidt, de organisatie leidt iemand op. Maak opleiden de verantwoordelijkheid van je hele bedrijf. Zonder draagvlak lukt het niet.”
Lees hier het interview met Bart Lenting van Iedema Projectstoffeerders.