Gegarandeerd aan het werk in de ICT
#Leven lang ontwikkelen
Make IT work (HvA) is een omscholingsprogramma voor hoger opgeleiden. Make IT Work maakt het voor hoogopgeleiden zonder specifieke IT-achtergrond mogelijk zich te laten omscholen naar een IT-functie op hbo-niveau en direct in een baan van start te gaan.
Pps: Make IT Work
Opleiding: Software Engineering - Security - Business & Data Analytics
Opleidingsinstituut: Hogeschool van Amsterdam
Contactpersoon: R. Kleijn/ r.kleijn@hva.nl
Ingrediënten
Een docent, coach, projectmanager, geïnteresseerde bedrijven, UWV, Randstad, Gemeente en de HvA.
Rol van het bedrijfsleven
Het bedrijfsleven werkt als een klankbord bij het ontwikkelen van onderwijs.
Spicyness
Bereidingswijze
- Iedereen met een hbo- of wo-diploma kan zich aanmelden en instromen via een online assessment.
- Werving van kandidaten gebeurt via LinkedIn, de HvA, Randstad en natuurlijk social media. Ook wordt er samen gewerkt met het UWV.
- Make IT Work organiseert werkgeversmarkten met de deelnemende bedrijven. Dit is een fysieke markt op locatie, tijdens de coronatijd gebeurt dit online. Alle kandidaten worden hievoor uitgenodigd, maken kennis met de bedrijven en gaan aan de slag bij wie het klikt. Dus selectie vindt plaatst op basis van een persoonlijk gesprek en niet middels een cv. De kandidaten krijgen vanaf het begin een intentieverklaring van het bedrijf waarin staat dat zij een baan krijgen na het succesvol doorlopen van het omscholingsprogramma.
- Het omscholingstraject bestaat uit het volgen van vijf maanden voltijdonderwijs waar aandacht wordt besteeds aan IT-inhoudelijke vakken, projecten, training en coaching op professionele vaardigheden. Daarna werken de cursisten zes maanden fulltime bij de (toekomstige) werkgever.
- Tijdens het onderwijs wordt er veel aandacht besteed aan het leren van vaardigheden en werken met concepten.
- Make IT Work heeft een accountmanager in dienst die het contact met het bedrijfsleven en de kandidaten onderhoudt. Ook is zij de spil tussen het onderwijs en bedrijfsleven, denk aan vraagstukken over en weer bespreken en integreren in het onderwijs.
- Het bedrijfsleven werkt als een klankbord. Het initiatief van het onderwijs ontwikkelen ligt bij het team van Make IT Work en de ideeën & tips van het bedrijfsleven worden hierin gevlochten.
- Wanneer de cursisten met een project klaar zijn worden de werkgevers uitgenodigd om bij de presentatie aanwezig te zijn en feedback te geven.
- Ontwikkeling van het onderwijs gaat door de hechte samenwerking in het team snel. Continu wordt de opgedane kennis doorgegeven aan de reguliere bacheloropleiding HBO-ICT zodat zij ook op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen.
- Docenten die bij Make IT Work lesgeven worden geselecteerd vanuit de bacheloropleiding HBO-ICT en krijgen ze training om op de Make IT Work manier te begeleiden. Lesgeven bij Make IT Work vraagt veel coaching, maatwerk, samen denken over mogelijkheden en continue scholen.
- De cursist investeert 1000 euro in het traject, de werkgever investeert 6000 euro. Make IT Work werkt zonder winstoogmerk.
Wat ik je nog wil zeggen
Een dergelijk project kan alleen werken als er iets in zit voor alle partijen, een win-win dus voor iedereen. Ook is het van belang om in de gaten te houden dat alle risico’s en kansen goed verspreid zijn.
Toekomstplannen
Momenteel wordt er een specifieke campus voor het programma gebouwd bij het Media Park in Hilversum.
Ook wordt er nagedacht over hoe we als opleiding techneuten didactische vaardigheden kunnen aanleren zodat zij in het onderwijs betrokken kunnen worden.
Trackrecord
- Tot aan september 2020 zijn er al 650 mensen omgeschoold;
- De jongste student is 21 jaar, de oudste is 62 jaar en gemiddelde leeftijd is 31 jaar;
- 31% van de studenten is vrouw;
- 92% slaagt;
- Make IT Work bredit landelijk uit. Naast Amsterdam en Hilversum wordt het omscholingstraject aangeboden in Groningen, Leeuwarden en Eindhoven.