Nieuwe lichting peer review RIF-samenwerkingen

20-10-2020

Ontmoeting #RIF

Leren kan op duizend manieren, maar laten we eerlijk zijn: niets is leuker dan afkijken. Eens even zien hoe de buurman dat doet, en ook daar leer je overigens van. De peer review is net niet afkijken maar een leren-van-elkaar model, ontwikkeld door een groep directeuren van Centres of expertise (kijk hier voor de ontstaansgeschiedenis). De peer review helpt bij het bewaken van de kwaliteit van activiteiten en geeft richting in beleid. De kracht van de methode zit in het ‘halen en brengen’ van kennis, ervaringen en inzichten. Collega’s brengen een frisse blik van buitenaf en geven adviezen om je pps een stap vooruit te helpen. En krijgen daarbij zelf de kans om een kijkje te nemen in jouw keuken. Win-win! 

In het kort betekent de peer review dat je feedback krijgt van twee of drie collega-trekkers van andere pps'en, en een pps-expert die het proces bewaakt. Dit team verdiept zich in je pps, spoort ontwikkelperspectieven op en geeft je advies over de te nemen stappen. De tool die bij de review gebruikt wordt bevat een inhoudelijk kader (fasemodel) met vijf ontwikkelniveaus en vier dimensies en bouwt voort op inmiddels meer dan tien jaar ervaring met publiek privaat samenwerken. Meer weten over de tool? Je leest het hier

Uitvoering peer reviews
Als je nieuwsgierig bent naar één of meerdere reviews en wat daar nou praktisch uit komt, kan dat natuurlijk! Vanmiddag komt een tiental RIF-projectleiders die de komende maanden als peer te werk gaan online bijeen om kennis te maken en met elkaar te overleggen.

Op het programma staat:

  • Welke projectleiders van welke pps’en doen er mee en welke peer reviews worden er de komende maanden gehouden.
  • De peer review methodiek in vogelvlucht: planning, proces en het inhoudelijk framework (fasemodel).
  • Ruimte voor vragen/opmerkingen van de peers.

Afgelopen voorjaar onderging pps ‘Zorg in de wijk in de 21e eeuw’ een peer review. Alice Bakker, programma manager over waarom ze aan een peer review begon:
“Ik wilde een doorkijk krijgen in de situatie van het moment, dat we zouden kunnen gebruiken voor de eindevaluatie met aandachtspunten voor de afrondende fase. Ook wilden we onze ambities voor de toekomst bespreken en hier advies op vragen. Aan het eind moet je keuzes maken omdat je budget eindig is. Zo’n RIF is een groot project; en zoveel mensen zoveel wensen. Dus wat kun je nog en wat laat je liggen, daar wilde ik zicht op hebben.” 

Zou je anderen een peer review aanraden?
“Absoluut! Omdat een reflectiemoment heel veel waarde heeft. En ervaringsdeskundige externen een kijkje in je keuken gunnen geeft je een betrouwbaardere evaluatie. Bovendien creëert zo’n peer review een gespreksmoment met een grote groep betrokkenen, dat is natuurlijk ook heel waardevol. Dus doe het vooral, het brengt je een zee aan inzichten.” 
 

Lees ook

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via WhatsApp

Laat een reactie achter