En later zijn we pas aan de baas gaan vragen of het mochtJames Veenhoff - Denim City

Over Katapult

Katapult is een netwerk van meer dan 150 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven en groeit continu. Doelstelling is om de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te verbeteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door professionals uit het bedrijfsleven die lessen verzorgen. Of door studenten die tijdens hun opleiding onderzoek doen voor een MKB-bedrijf. Er participeren inmiddels 50.000 studenten, 6.000 bedrijven en 4.000 docenten in deze samenwerkingsverbanden, ook wel Centres of expertise, Centra voor innovatief vakmanschap en PPS in het beroepsonderwijs. Lees hier verder over de doelstellingen van de samenwerkingsverbanden en kijk hier op de kaart voor het volledige netwerk.

Wat doet Katapult?

Binnen Katapult laten we de inspirerende voorbeelden zien, delen we kennis, leren we van elkaar en ontwikkelen we nieuwe goede voorbeelden. Zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden en we onszelf steeds verbeteren. Elk samenwerkingsverband waarin onderwijs en praktijk elkaar ontmoeten mag aansluiten, zoals innovatielabs, communities of practise en publiek-private samenwerkingsverbanden. Dus ook als je geen Centrum heet. Hiermee leveren we een actieve bijdrage aan een cultuuromslag in het beroepsonderwijs, waarin samenwerken centraal staat. Lees meer over wat Katapult doet.

Waarom Katapult?

Het hoger én middelbaar beroepsonderwijs moet wendbaarder en innovatiever. We leven in een snel veranderende wereld. 50% van de huidige banen veranderen door robotisering. Werk vereist steeds vaker ondernemerschap, 60% van de nieuwe banen is in ZZP of tijdelijk verband. Dit vraagt om andere vaardigheden van de huidige én toekomstige beroepsbevolking. Op dit moment verliest 50% van de studenten gedurende de studie haar motivatie, en werkenden besteden slechts een derde aan scholing ten opzichte van Zweden en Finland.

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven via Centra/PPS is hiervoor een oplossing, en dat mag nog veel sneller en beter. Daarom is Katapult opgericht, waarin scholen en bedrijven elkaar helpen te verbeteren. Zo versnellen we de beweging naar het beroepsonderwijs en beroepspraktijk van morgen. Lees meer over het Waarom van Katapult.

In 2025…
  • is 90% van de mbo en hbo-instellingen actief in onze beweging*;
  • We vergroten het bereik van studenten naar tenminste 25% in 2025 (2016: 5%);
  • is 75% van de samenwerkingsverbanden binnen Katapult succesvol (2016: 66%);
  • is het netwerk van aangesloten bedrijven vervijfvoudigd naar 20.000 (2017: 6.000 bedrijven**).

* Dit doel hebben we in 2016 behaald! Inmiddels participeren 24 hogescholen en 59 mbo-instellingen. ** We liggen op koers. In 2016 zaten we op 4.500 bedrijven, in 2017 zijn dit 6.000. Lees hier alles over welke bedrijven precies meedoen (mkb/groot, sector).

Lees ons position paper over onze inzet richting overheid, bedrijfsleven, onderwijs en regio’s.

Voor meer informatie: 

 

Download de impactrapportage    (English version)

Meld je hier aan voor de zeswekelijkse update per mail!

Contact
Katapult
Oranjebuitensingel 6
2511 VE Den Haag

070-3119717
hallo@wijzijnkatapult.nl