En later zijn we pas aan de baas gaan vragen of het mochtJames Veenhoff - Denim City

Over Katapult

Katapult is een netwerk van meer dan 150 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven en groeit continu. Doelstelling is om de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij te verbeteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door professionals uit het bedrijfsleven die lessen verzorgen. Of door studenten die tijdens hun opleiding onderzoek doen voor een MKB-bedrijf. Er participeren inmiddels 50.000 studenten, 6.000 bedrijven en 4.000 docenten in deze samenwerkingsverbanden, ook wel Centres of expertise, Centra voor innovatief vakmanschap en PPS in het beroepsonderwijs. Lees hier verder over de doelstellingen van de samenwerkingsverbanden en kijk hier op de kaart voor het volledige netwerk.

Wat doet Katapult?

Binnen Katapult laten we de inspirerende voorbeelden zien, delen we kennis, leren we van elkaar en ontwikkelen we nieuwe goede voorbeelden. Zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden en we onszelf steeds verbeteren. Elk samenwerkingsverband waarin onderwijs en praktijk elkaar ontmoeten mag aansluiten, zoals innovatielabs, communities of practise en publiek-private samenwerkingsverbanden. Dus ook als je geen Centrum heet. Hiermee leveren we een actieve bijdrage aan een cultuuromslag in het beroepsonderwijs, waarin samenwerken centraal staat. Lees meer over wat Katapult doet.

Waarom Katapult?

Nederland is goed in leren. We kijken al snel buiten onze grenzen –letterlijk én figuurlijk - en passen pragmatisch toe wat we kunnen gebruiken. En we zijn stiekem één grote en goed georganiseerde metropool van 17 miljoen mensen. Met een geweldige kennis- en onderwijs infrastructuur. En dat alles willen we nog beter maken.

Want we staan voor enorme maatschappelijke uitdagingen in het vinden van een toekomstbestendige balans. Energietransitie, verduurzaming, vergrijzing, klimaateffecten, voortgaande digitalisering zijn de grote thema’s. Dit alles maakt een wereld die continu verandert, dichtbij en verder af. Net als de beroepspraktijk van ieder van ons. Onderzoek, onderwijs en die beroepspraktijk spelen continu haasje-over richting het nieuwe.

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven via Centra/PPS is hiervoor een oplossing, en dat mag nog veel sneller en beter. Daarom is Katapult opgericht, waarin scholen en bedrijven elkaar helpen te verbeteren. Zo versnellen we de beweging naar het beroepsonderwijs en beroepspraktijk van morgen. Lees meer over het Waarom van Katapult.

In 2025…
  • is 90% van de mbo en hbo-instellingen actief in onze beweging*;
  • We vergroten het bereik van studenten naar tenminste 25% in 2025 (2016: 5%);
  • is 75% van de samenwerkingsverbanden binnen Katapult succesvol (2016: 66%);
  • is het netwerk van aangesloten bedrijven vervijfvoudigd naar 20.000 (2017: 6.000 bedrijven**).

* Dit doel hebben we in 2016 behaald! Inmiddels participeren 24 hogescholen en 59 mbo-instellingen. ** We liggen op koers. In 2016 zaten we op 4.500 bedrijven, in 2017 zijn dit 6.000. Lees hier alles over welke bedrijven precies meedoen (mkb/groot, sector).

Lees ons position paper over onze inzet richting overheid, bedrijfsleven, onderwijs en regio’s.

Voor meer informatie: 

 

Download de impactrapportage    (English version)

Meld je hier aan voor de zeswekelijkse update per mail!

Contact
Katapult
Oranjebuitensingel 6
2511 VE Den Haag

070-3119717
hallo@wijzijnkatapult.nl 

 

 

 

 

 

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE STEL JE VRAAG       PRIVACY    CC BY-NC 

VOLG ONS OP