IntroductieDit weten we over de mkb’ers die al gebruik maken van een ppsTipsUit de praktijkOok interessant!
Wat kenmerkt het mkb?
- Nederland telt circa 2 miljoen bedrijven in het mkb. Bijna alle Nederlandse bedrijven (99%) horen tot deze categorie. Zij zijn verantwoordelijk voor meer dan 60% van de toegevoegde waarde in Nederland en opereren in alle sectoren.
- Een gebruikelijk onderscheid is micro (< 10 werknemers, maximaal 2 miljoen omzet of balanstotaal), klein ( 11-50 werknemers, maximaal 10 miljoen omzet of balanstotaal) en middelgroot (51-250 werknemers, maximaal 50 miljoen omzet of 43 miljoen balanstotaal).
- Met bijna 1000 miljard omzet per jaar is het mkb de groeimotor van de Nederlandse economie. Het mkb is ook de grootste werkgever van Nederland. In 2019 waren er bijna 363 duizend werkgevers in het mkb. Zij hebben 70 procent van alle werkzame personen in de marktsector in dienst.
- Het aantal kleine en middelgrote bedrijven (2 tot 250 personen) is al jaren stabiel. Het aantal zzp’ers (micro-mkb) is tussen 2007 en 2020 sterk gestegen.
- Kleinere bedrijven worden vaker gerund door jongere ondernemers. 11% van de mkb-ondernemers is jonger dan 30 jaar. 65-plussers staan relatief vaak aan het roer bij bedrijven met 250 of meer werkzame personen.
- Uit recent onderzoek naar de maatschappelijke waarde van het commerciële mkb blijkt dat mkb’ers prioriteiten stellen in de maatschappelijke waarde die ze met hun onderneming willen creëren. Zij zijn op een of twee maatschappelijke thema’s betrokken. Bijna 9 op de 10 mkb’ers zien voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd op het thema ontwikkeling en kansen voor personeel.