De tijd van treuzelen is voorbij, werk aan de winkel!

27-09-2023

Ontmoeting #Nieuws

“Ons gezicht is niet meer van ons, je kunt tegenwoordig een logeercoach inhuren, circulair wordt biobased circulair, kortom: alles is mogelijk en tegelijkertijd moet er in deze wereld zoveel veranderen dat we elkaar keihard nodig hebben om de vaardigheden die we daarvoor nodig hebben goed te vormen. Werk aan de winkel dus.” Dagvoorzitter Harm Edens trapte met zijn bekende vrolijke ironie de Katapultdag 2023 af, de dag waarop overheid, onderwijs en bedrijfsleven samenkomen om elkaar te inspireren, kennis uit wisselen en op zoek te gaan naar antwoorden op maatschappelijke uitdagingen. Deze keer stonden daarbij de skills centraal.

In Circa Amsterdam, de eerste circulaire evenementenlocatie met een wow-effect, besprak Harm met Pieter Moerman, oprichter van het Katapultnetwerk, wat publiek-privaat samenwerken in de afgelopen 10 jaar heeft bereikt. Pieter blikte nog even kort terug voor hij een aantal cijfers uit de Impactmeting 2021- 2023 presenteerde: “Het kleine ‘Wij zijn Katapultinitiatief’, ooit begonnen met een handvol enthousiastelingen dat wilde voorkomen dat het kenniswiel overal opnieuw werd uitgevonden, is inmiddels uitgegroeid tot een stevig netwerk dat over de landsgrenzen heen reikt. In de afgelopen twee jaar hebben we onder andere een groei in het bedrijvennetwerk van maar liefst 75 procent bereikt. De kwantiteit van de samenwerkingen krijgt daarbij gelukkig steeds meer kwaliteit. We hopen ook op andere gebieden zo’n inhaalslag te maken.” Op de vraag waar Pieter de grootste groei hoopt te zien antwoordde hij: “Bij circulariteit en bij de kwetsbaren op de arbeidsmarkt. Daar valt nog een wereld te winnen.”

Laten we het over werk hebben

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt en Sociale impact bij Randstad Groep Nederland en auteur van Kunnen we het even over werk hebben, nam ons vervolgens mee in haar visie op de veranderende arbeidsmarkt. Ze schetste het huidige tijdsbeeld met de ethische vraagstukken die deze met zich mee brengt en vroeg zich daarbij af hoe we iets geruster de toekomst tegemoet kunnen gaan. Haar boodschap: “Probeer te doorgronden wat er speelt en wat dat voor jouw organisatie en voor jou persoonlijk betekent. We zijn in transitie, het is geen project. We moeten niet afwachten ‘wat doet de overheid?’ maar het heft zelf in handen nemen. Kunnen we niet een arbeidsmarkt organiseren waarin het hebben van een vast contract niet langer bepalend is? Stilzitten in je loopbaan moet je niet meer belonen, je moet beweging faciliteren. Duurzaamheid voor mensen, daar maken we allemaal deel van uit.”

Hoe kijken ondernemers hier naar?

Nick van Bruggen, projectleider bij Lagemaat: “Leven lang ontwikkelen zou de basis van je loopbaan moeten worden. Je ontwikkelt je voortdurend, en dat kan net zo goed bij dezelfde werkgever zijn als steeds ergens anders.”
André Boer, directeur H2Connect: “Ik denk dat we moeten leren omgaan met het feit dat jonge mensen behoefte hebben aan verandering. Dat ze niet vertrekken omdat ze het niet naar hun zin hebben maar omdat ze nou eenmaal graag iets anders willen.”

Kennisessies & Festivalterrein

Er viel van alles te beleven, ook buiten het ruime aanbod van inspirerende kennissessies om. Wie met een vraag rondliep over de SLIM-regeling, het RIF of de LLO Katalysator, een kijkje wilde nemen in de toekomst van mobiliteit, studenten aan het werk wilde zien in een kartonnen meesterwerk of gewoon wel eens veldboonyoghurt wilde proeven kon zijn hart ophalen. Maar uiteindelijk was er toch vooral behoefte om met elkaar in gesprek te gaan en weer eens ouderwets te netwerken.

Nog één keer over arbeidsproductiviteit

Aan het eind van de middag nam Harm samen met Erwin Nijsse, Directeur-Generaal bij het Ministerie van EZK en Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland. nog één keer de arbeidsproductiviteit onder de loep. Erwin over zijn ambitie als DG: “Ambitieus zijn is nodig. Nederland is een rijk land maar de fundamenten van onze economie staan onder druk. Daarom denk ik dat het goed is om te investeren in nieuwe economische activiteiten. De Verduurzamingsagenda is lastig om vorm te geven maar Nederland heeft door de geografische ligging, de kennispositie, de fantastische scholing en kennisinstellingen die we rijk zijn een sterke uitgangspositie.” 

Op de vraag wat hij van het opschalingsplan van het Groeifonds verwacht antwoordde Leendert-Jan: "Ik ben hier heel enthousiast over en dat enthousiasme hoor ik van veel van ondernemers terug. Het bewijs dat de samenwerking tussen hbo, mbo en ondernemers vruchten afwerpt zie je nu echt in de praktijk terug. Een mooi voorbeeld: er was een mkb-bedrijf dat via digitale intelligentie het onderhoudsprogramma van windmolens enorm efficiënter heeft gemaakt. Zó indrukwekkend vind ik dat! Van de opschaling verwacht ik dus dat het het hele land gaat optillen."

Erwin voegt daar aan toe: "Alle ingrediënten voor succes zijn aanwezig. Maar blijf de lessen met elkaar delen en blijf kijken naar de data. Wat is nou uiteindelijk de impact van waar we nu in investeren? We bereiken met deze 200 miljoen 30.000 bedrijven, 150.00 studenten en mensen die door llo een nieuwe toekomst krijgen. Laten we die impact blijven volgen." 

Wanneer is het een succes? 

Leendert-Jan: “Als we bewijzen dat er met een financiële impuls meer mogelijk is. Dat we daardoor veel voorbeelden van samenwerkingen zien die oplossingen vinden voor problemen waarvan we nu denken ‘hoe komen we hier door heen?’ Ik heb er alle vertrouwen in dat we dankzij allerlei innovaties met een kleinere beroepsbevolking de economie in Nederland verder kunnen brengen.”

Harm sloot de dag af in stijl: "Laten we met elkaar die groene weg naar 2030 nemen. En wel een beetje doorlopen graag, de tijd van treuzelen is voorbij!"