Ontwikkeling binnen een bedrijf gaat stap voor stap. Welke stap neem jij?

07-09-2022

#Mkb #Nieuws #Regelingen #SLIM nieuws

Elke dag vijf minuten werken aan je soft skills. Bij het ontbijt, op de bank of desnoods op het toilet. Gewoon, via je telefoon. Dat kan dankzij de Digitale Bedrijfsschool, een gezamenlijk initiatief van mboRijnland, ROC Rivor, Learning Heroes en Codename Future. Ontwikkeld met behulp van een SLIM-subsidie. Martijn Spekman van Codename Future vindt het belangrijk dat er naast zogenaamde hard skills - praktische leerdoelen - ook aandacht wordt besteed aan softskills: persoonlijke emotionele en sociale vaardigheden.

Flexibel meebewegen

De SLIM-subsidie gaf Codename Future de ruimte om een programma te ontwikkelen waarmee ze op hun eigen werkvloer aan de slag kunnen en tegelijkertijd ook andere ondernemers te ondersteunen bij ontwikkelingstrajecten. Martijn: „Als aanbieder van lesprogramma’s in het mkb-onderwijs kregen we vanuit stagebedrijven de boodschap dat ze naast praktijkkennis ook graag andere vaardigheden zoals flexibiliteit wilden stimuleren, maar niet wisten hoe ze dat aan moesten pakken."

„Met name bij praktische bedrijven is scholing en ontwikkeling belangrijk met het oog op alle veranderingen die de moderne technologie met zich meebrengt. Bedrijven moeten flexibel zijn om mee te kunnen bewegen met de toekomst. Maar tijd vrijmaken voor ontwikkeling gaat niet altijd vanzelf. Vooral niet binnen een kleine onderneming waar vaak veel gebeurt. Ontwikkeling binnen een bedrijf gaat stap voor stap.”

Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Ook Architect Valerie Koppelle van bureau KAS heeft aandacht voor de ontwikkeling van de soft skills-kant van haar werknemers. Waar ze ooit begon als zelfstandige, groeide haar onderneming, maar bleef ze hangen in de dynamiek waarin ze als directeur alles bepaalde. Ze besloot een externe partij in te schakelen. Valerie: „Om ons te helpen meer transparantie in het bedrijf te krijgen en een gezamenlijk visie en koers te bepalen.”

De handvatten die de ingeschakelde coach aan Valerie en haar medewerkers gaf, gebruiken ze nu – twee jaar later – nog dagelijks. „Door iedereen ruimte te geven voor persoonlijke ontwikkeling is er een dynamiek ontstaan van gedeelde verantwoordelijkheid.”

Loopbaanadvies

Om het ontwikkelingstraject te kunnen bekostigen vroeg Valerie de SLIM-subsidie  aan voor haar onderneming. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trekt jaarlijks €48 miljoen uit om leren en ontwikkelen in het mkb te stimuleren. Ondernemers kunnen maximaal €25.000 subsidie aanvragen voor het uitvoeren van ontwikkelplannen voor hun bedrijf of bijvoorbeeld persoonlijke loopbaanadviezen aan hun personeel.

In het midden- en kleinbedrijf is meestal veel aandacht voor de basis, maar er is minder tijd en geld voor uitgebreid personeelsbeleid.” vertelt een woordvoerder van het ministerie. „Grote bedrijven hebben vaak een hr-afdeling die ontwikkelingsprojecten initieert, maar daar is bij veel mkb-bedrijven niet altijd ruimte voor”. Met de SLIM-regeling kunnen juist de kleine ondernemers profiteren en meegaan met de ontwikkeling in hun sector. Op deze manier kunnen zij leren en ontwikkelen op de werkvloer aanmoedigen of investeren in de kennis, groei en ontwikkeling van hun bedrijf en mensen. En zo direct investeren in hun bedrijf.


Wat is de SLIM-subsidie?

SLIM staat voor Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen. Ondernemers kunnen de subsidie aanvragen voor vier verschillende activiteiten. Welke stap zet jij?

  1. het doorlichten van hun onderneming om de scholingsbehoefte inzichtelijk te maken
  2. het krijgen van loopbaan- en ontwikkeladviezen voor het personeel
  3. het aanmoedigen van personeel om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen
  4. het aanbieden van een werkervaringsplaats

Het maximale subsidiebedrag is €25.000 en hangt af van het type project en de grootte van het bedrijf. De aanvraagperiode loopt van 1 t/m 30 september. De volgende aanvraagronde is in maart 2023. Meer informatie over de regeling en de voorwaarden vind je hier: SLIM subsidieregeling


Kennis- en ondersteuningsprogramma SLIM

Wil je sowieso aan de slag met Leren en Ontwikkelen, dan kan je als ondernemer ook deelnemen aan het kennis- en ondersteuningsprogramma SLIM of alvast een kijkje nemen op de pagina Leren en ontwikkelen mkb. Alleen ga je dan wel sneller, maar samen komen we verder! De meerwaarde van het SLIM-netwerk is leren van én met elkaar, door gebruik te maken van verschillende tools, goede voorbeelden en (intervisie)sessies.

 

*Met dank aan het eerder verschenen (premium) artikel op telegraaf.nl

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via WhatsApp

Laat een reactie achter