Bouwsteen 2 Inhoud van het werk

Leren doen we vooral tijdens het uitvoeren van onze taken. Ieder probleem dat we oplossen helpt ons een stap vooruit. Door te proberen en door grenzen te verleggen, ontwikkelen we nieuwe vaardigheden en ervaren we voldoening. Het stimuleert ons om uit onze comfortzone te stappen. Maar hoe zorg je er als werkgever voor dat werkzaamheden uitdagend, afwisselend en betekenisvol blijven? 

Allereerst is het belangrijk dat medewerkers de vrijheid en ruimte krijgen om zelfstandig te werken; dat ze beslissingen mogen en kunnen nemen en de vrijheid voelen om hun werkzaamheden zelf in te delen. Dit stimuleert het proactieve gedrag van medewerkers, leidt tot een verhoogd verantwoordelijkheidsgevoel en doordat medewerkers het belang voelen om hun werk goed uit te voeren, zullen ze ook een grotere urgentie voelen om deel te nemen aan ontwikkel- en leertrajecten. 

Wat kun je doen?

  • Geef mensen stapsgewijs meer vrijheid. Bied hierin begeleiding; benoem hoe werk gedaan moet worden en geef vervolgens steeds meer ruimte zodat ze zelf gaan nadenken over hun manier van werken. Zorg ervoor dat je regelmatig feedback blijft geven;
  • Stel een mentor of buddy aan voor iedereen binnen je bedrijf. Een mentor brengt eigen expertise in en heeft vakkennis. Daarmee voer je vooral gesprekken die je richting geven. Met een buddy kun je brainstormen. Door te brainstormen met mensen die aanvullend zijn op je eigen werkzaamheden - of onderneming - ontdek je nieuwe inzichten en voel je je gehoord. 
  • Laat collega’s samenwerken met andere afdelingen of disciplines. Dat prikkelt en zet aan tot denken. Persoonlijke- en businessgroei is het gevolg.
  • Geef medewerkers opbouwend feedback. Dat motiveert ze en daagt hen uit om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Ook kunnen ze op die manier hun gedrag beter evalueren.

Praktijvoorbeelden

Licht je onderneming door en breng de vaardigheden van je ondernemers
in kaart. Bespreek met je medewerkers waarop ze zich willen ontwikkelen,
dat biedt behalve inzichten ook kansen om werk anders in te richten.

Train je medewerkers tot experts zodat ze zelfstandig de markt
op kunnen. Dankzij de opleiding die ze hebben doorlopen, weet je
perfect wat ze in huis hebben en waar je ze voor kunt inhuren.

 < Terug naar bouwsteen 1: Leermiddelen      Doe mij nog maar wat theorie       Door naar de bouwsteen 3: Samenwerken in teams >